danas je 20.7.2024

Input:

9.1.2 Nedostaci

2.4.2024, , Izvor: Verlag Dashöfer

9.1.2 Nedostaci

Matija Ekart, struč. spec. ing. el.

Svi nedostaci elektroničkog poslovanja su usko vezani za prostor kroz koji se poslovanje provodi, a on je virtualan i podložan visokim sigurnosnim rizicima. Ovo se prvenstveno odnosi na internet okruženje, poznato po hakerskim napadima koji utječu na sigurnost poslovnog subjekta. Hakeri su osobe koje pokušavaju prodrijeti u tajne i zaštićene povjerljive podatke putem inetrnet linka ili računalne mreže.

Cilj im je nelegalno ući u sustav iz vlastite zabave kako bi ostvarili nedopuštenu korist. Druga vrsta hakera su oni koji prodiru u sustav da bi nanijeli materijalno korist drugome. Međutim, u današnje vrijeme postoje načini zaštite projektirani na temelju prijašnjih uspješnih napada hakera. Jedan od primjera su vatrozidi (eng. Firewall) koji štite sustav poput ulaznih vrata što štite kuću, na način da jedino ovlašteni i verificirani korisnici mogu pristupiti putem interneta.

interna mreža i vatrozid

Vatrozid (engl. firewall) je sigurnosni sustav koji se koristi za zaštitu mreža od neovlaštenog pristupa, napada, ili širenja zlonamjernog softvera. Glavna funkcija vatrozida je kontrola prometa između računalnih mreža, kao što su lokalna mreža (LAN) i internet, te filtriranje podataka prema unaprijed definiranim pravilima.

Vatrozid može biti implementiran na različitim razinama mreže, uključujući:

1. Mrežni vatrozid: Ovaj tip vatrozida djeluje na mrežnom sloju i analizira pakete podataka koji prolaze kroz njega. Može blokirati ili dopustiti promet